Sayfalar

4 Temmuz 2015 Cumartesi

Kadın ve erkek kalbinin 12 farkı

Kadın ve erkek kalbinin 12 farkı

Kadın kalbi deyince hep hassaslığı ve kırılganlığı gelir akıllara. Ancak bu bilimsel olarak da kanıtlanmış bir gerçek. Üstelik kadınlarda kalbin damarları da daha ince, daha hassas ve büzüşmeye daha meyilli. Boyut olarak da birbirlerinden çok farklılar. Kadın kalbi erkeklere oranla daha küçük. Olası bir krize ise daha dayanıksız! Dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alan kalp hastalıkları her ne kadar ‘erkek hastalığı’ olarak nitelendirilse de 40 yaş üzeri kadınların yarısı kalp ve damar hastalıklarından hayatını kaybediyor. Kadın kalbi ile erkek kalbi arasında birçok fark bulunur. Bu farklılıkların kadın kalbine daha dikkatli yaklaşım gerektirir. Kadın ve erkek kalbi arasındaki 12 fark ve alınması gereken tedbirleri şöyle sıralayabliriz:
1. 60 gram daha küçük
Kadın kalbi erkeklere oranla daha küçüktür. Ortalama kadın kalbi 118 gram iken erkeklerde ağırlık 60 gram daha fazla.
2. Damarlar daha ince
Kadın kalbinin damarları daha incedir. Erkeklere oranla ortalama 1 mm daha ince olması damara müdahaleleri daha zorlu kılar.
3. Çarpıntı daha fazla
Kadınlarda kapak yapısı daha gevşektir. Kapak hastalığı ve buna bağlı oluşacak çarpıntı şikayetleri daha fazla.
4. Damarları daha hassas
Kadınlarda kalbin damarları daha hassas, büzüşmeye daha meyilli. İnce damarlarda gelişen geçici büzüşmeler tanısı zorlukla konulan kalp kaynaklı göğüs ağrılarına neden olur.
5. Hastalık zor bulgu veriyor
Kadın kalbindeki hastalık zor bulgu verir, sıklıkla EKG ve efor testleri normal saptanır. Klinik şüphe ve risk faktörleri göz önüne alınarak ileri testler yapılmalıdır.
6. Kriz sonrası daha dayanıksız
Kadın kalbi kriz sonrası hasara daha dayanıksız. Kalp krizi sonrası ölüm oranı erkeklere oranla daha yüksektir.
7. Tipik olmayan şikayetlere yol açıyor
Kadın kalbindeki hastalık sıklıkla tipik olmayan bulgular verir. Erkeklerde göğüs ağrısı ön planda iken, kadınlarda nefes darlığı, halsizlik, yorgunluk, şişkinlik hissi ön plana çıkabilir. Bu da tanı konusunda zorluklara yol açabilir.
8. Daha çok atıyor
Kadınların kalbi erkeklere göre daha çok atar. Örneğin günlük ortalama kalp hızı erkeklerde 70-72 iken, kadınlarda 78-82 arasında seyreder. Bu da çarpıntı ve nefes darlığı şikayetlerinin kadınlarda daha çok gözlenmesine yol açar.
9. Yan etkilere daha duyarlı
Kadın kalbi özellikle ilaç yan etkilerine karşı daha duyarlı. Ritim bozukluğu oluşma riski erkeklere göre daha fazladır.
10. Pıhtı oluşturmaya daha meyilli
Kadın kalbi pıhtı oluşturmaya erkeklere oranla daha meyilli. Doğum kontrol hapı kullanan ve sigara içen kadınlarda bu risk çok daha belirginleşir.
11. Damarları daha dirençli ama!
Kadın kalbinin damarları hastalığa daha dirençli. Erkeklerle karşılaştırıldığında damar hastalığı oluşum riskinde 10 yıllık fark bulunur. Ancak bu fark, menopozdan sonra kaybolur.
12. Testlerde saptanması daha zor
Kadın kalbini tutan damar hastalığı sıklıkla bir damarı daha çok etkiler. Bu da rahatsızlığın testlerde saptanmasını zorlaştırabilir.
İdeal kilonun korunması, hipertansiyon veya diyabet gibi mevcut hastalıkların tedavisinin ihmal edilmemesi, sigaradan uzak kalınması, düzenli egzersiz, Akdeniz diyeti ile sağlıklı beslenme ve stres ile mücadele narin kadın kalbinin sağlıklı kalmasını sağlar.

2 yorum:

  1. Vay be, kadın olmak ne zor! Hiç değilse kalbimiz azıcık daha büyük olaydı :)

    YanıtlaSil
  2. Olsun bizim kalbimiz onlarinkinden buyuk hihhh dimi dilek hehe

    YanıtlaSil

Yorumlamanız beni sevindirecektir