Sayfalar

27 Eylül 2013 Cuma

Yolpalas Cinayeti / Halide Edip Adıvar



Bir kitabı daha eritmiş yalamış yutmuş bulunmaktayım hangisi mi ?

Halide Edip Adıvarın 1936 da Paris'te kaleme aldığı roman ;

Yolpalas Cinayeti.Aslında o bir cinayet romanı değil realist,toplumsal mesaj veren bir roman.Bolca yabancı kelime var içinde tabi sayfanın alt kısmında açıklamaları var ki ben bayılıyorum böyle romanlara kelime hazinemi geliştirdiği için eski sözcükleri çok sevdiğim için olsa gerek.

Yolpalas CinayetiHalide Edip Adıvar tarafından kaleme alınan, 1936 yılında basılan roman. 1955 yılında aynı adla sinemaya da uyarlanmıştır.

Güçlü bir anlatımı vardı,Romandan alıntıladığım iki cümle olabildi diğerlerini okumaktan alıntı yazamadım .
Hem biraz klasik olmuş hem cinayet le taçlandırılmış sıkmayan hemde klasiklerden sıkılıyorum ben diyenler için yeterli incelikte bir roman bu sebeple de böyle düşünenlere çok çok tavsiye ederim

Halide Edip Adıvar ile ilk tanışmam ,nedense bu kitabı ile başlamak istedim iyi ki de öyle etmişim.Kitap da bir kız bir cinayet işliyor ama toplumda deli,kötü olarak nitelendirilirken aslında masumiyet üzerine değiniyor yazar.Görünenin ardında görünmeyeni,sınıf ayrımlarını (özellikle Şişli sosyetesini ,zengin çevreyi çok iyi analiz etmiş yazar),zengin fakir arasındaki çatışmaları,görgüsüzlüğün,dalkavukluğun,para düşkünlüğünün eleştirildiği bir roman.Dönemine ışık tutmuş ve halen de güncel olmasının sebeplerinden biri olan sınıf ayrımının bu şekilde hem güçlü kelimeler ile hemde bir cinayetin arkasından anlatılması bence harikaydı.

Bir cinayet romanının aksine ' katil kim?' sorusundan ziyade 'neden ?' sorusu üzerine kurulu bir roman
Aslında tamamını bile anlatasım var ama anlatmamak için kendimi frenleyeceğim ve okuyun diyeceğim.

Alıntıladıklarım:

Belki de doğru.Belki de insanlar birbirlerine kanla,sınıfla değil,inandıkları şeyde iştirakle bağlanıyorlar.

Akıl hastalığı klinikleri , daha doğrusu tımarhaneler başka hastanelerden pek farklı değildir.Delilerin,deli olmayanlara benzemesi çok korkunç bir şeydir.Delileri tetkik eden ister doktor,ister başka adam olsun mutlak içinden adeta kendi aklından şüphe etmeye başlarlar.


2 yorum:

  1. Aaa şimdi ciddi anlamda merak ettim..:))
    Sipariş listeme ekliyim hemen çok teşekkürler sinemciğim..:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. al al abla ben senin seveceğinden çok eminim toplumsal kitapları konuları seviyorsan zaten seversin ..

      Sil

Yorumlamanız beni sevindirecektir