Sayfalar

3 Temmuz 2015 Cuma

Rahmetle ve Saygıyla Anıyoruz (Kemal Sunal)

Kemal Sunal Kimdir?Kemal Sunal'ın Kısaca Hayatı


Kemal Sunal, 11 Kasım 1944 tarihinde Malatya'nın Doğanyol ilçesine bağlı Gökçe beldesinde doğdu. Annesi Saime Sunal, babası ise Mustafa Sunal'dır. Ailesi Malatya'dan İstanbul'un Küçükpazar semtine yerleşen Sunal'ın öğrenim hayatı, Mimar Sinan İlkokulu'nda başladı. Bu okulu bitirdikten sonra Vefa Lisesi'ne gitti. Tiyatroya olan ilgisi de burada başladı. Felsefe öğretmeni Belkıs Bakır'ın aracılığıyla Müşfik Kenter ile tanıştı. Kenter'in kurucuları arasında olduğu Kenterler Tiyatrosu'nda çalıştı. Bir süre sonra Devekuşu Kabare Tiyatrosu'na geçti.

1973'de "Tatlı Dillim" filminde rol alan Sunal, böylece beyaz perdeye de ilk adımını atmış oldu. Başrolünü oynadığı ilk film ise "Salako" oldu.

Hababam Sınıfı (1974), Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı (1975), Hababam Sınıfı Uyanıyor (1976) ve Hababam Sınıfı Tatilde (1976) filmlerinde rol alan Sunal, "İnek Şaban" tiplemesi ile herkes tarafından sevildi. Bu sebeple birçok filmde oynadığı karakterlere "Şaban" ismi verilmiştir. 1977 yılında oynadığı "Kapıcılar Kralı" filmiyle Antalya Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü aldı.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'ne kaydoldu, fakat okula devam edemedi. Sunal, 25 yıl sonra bıraktığı yerden üniversite eğitimine devam edecek ve 51 yaşında mezun olacaktı. "TV'de ve Sinema'da Kemal Sunal Güldürüsü" isimli tezi Marmara Üniversitesi'nin Merkez Kütüphanesi'nde yer almaktadır. [1]

Sanat hayatında toplam 82 filmde rol alan Sunal, 1990'lı yıllarda televizyon dizilerinde de (Saygılar Bizden, Şaban Askerde, Bay Kamber) rol aldı. 3 Temmuz 2000 tarihinde Trabzon'a gitmek için bindiği uçakta kalp krizi geçirmesi sonucu hayatını kaybetti.

[1] NTV, 7 Temmuz 2000

2 yorum:

  1. Evet rahmetle anıyoruz gerçekten hayatımıza çok şey katan bu adamı...Allah rahmet eylesin...

    YanıtlaSil
  2. Gülerken düşündüren büyük ustayı saygıyla anıyoruz... Mekanı cennet olsun..

    YanıtlaSil

Yorumlamanız beni sevindirecektir