Sayfalar

30 Nisan 2013 Salı

2013 Piri Reis Anma Yılı

2011 yılında Paris’te düzenlenen “36. UNESCO Genel Konferansı”nda 2013 Yılı, Pîrî Reis’in Dünya Haritası’nın 500. Yıldönümü(1513) UNESCO tarafından anma ve kutlama yıldönümleri arasına alınmıştır.
Asıl adı Muhyiddin Pîrî Bey (1465-1554) olan

ve amcası Kemal Reis ile Gırnata’da Endülüs halkını katliamdan kurtaran denizci olarak da tanınan Pîrî Reis tarafından 1513 yılında yapılan Dünya Haritası, insanlık tarihinin hatırlanması gereken önemli kazanımlarından biridir. Afrika’nın batısı, Atlas Okyanusu, Batı Akdeniz ve İber Yarımadası ile Güney Amerika’nın doğusu haritanın ele geçen kısımlarıdır.

Dip not: Piri Reis idam edilerek hayatı son bulmuştur.Pîrî Reis'in idamında Hürrem Sultan'ın rolü olduğu hakkında bir rivayet vardır. Hürrem Sultan'ın Kırım'dan Kemal Reis ve Pîrî Reis'in gemisi ile İstanbul'a getirildiği iddia edilir. Pîrî Reis'in dünya haritasının parçası Topkapı Sarayı Harem Dairesi'nde bulunmuştur. Hürrem Sultan'ın Pîrî Reis'in başarısının önüne geçmek için dünya haritasını parçaladığı ve parçaların Rusya'ya gönderildiği ve ardından Kanuni'nin aklına girerek Pîrî Reis'i idam ettirdiği iddia edilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlamanız beni sevindirecektir