Sayfalar

30 Nisan 2013 Salı

Kadınbudu Köfte




KADINBUDU KÖFTE


Malzeme
750 gr köftelik kıyma 
2 su bardağı pirinç
Yarım kg kuru soğan
1 demet taze soğan
1 adet yumurta
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
Yeterince tuz, karabiber, kimyon


Kızartmak için:
3 adet yumurta
1 su bardağı un
1 su bardağı galeta unu
Kızartmak için sıvıyağ



Yapılışı:
1-İki su bardağı pirinç dört su bardağı su ve tuz ile haşlanarak lapa pilav elde edilir, soğutulur.
2-Kuru soğan, taze soğan, maydanoz, dereotu temizlenir, yıkanır ve ince doğranır. Yumurta, un ve galeta unu ayrı kaplara konur hazırda bekletilir. Yumurtaya tuz ve karabiber atılır, çatalla çırpılır.
3-Kıymanın yarısı, bıraktığı suyu çekecek kadar kavrulur, yeter miktar tuz, karabiber eklenip, soğutulur.
4-Soğuyan kıyma, pirinç, çiğ kıyma, ince doğranmış taze soğan, maydanoz, dereotu, tuz, karabiber, kimyon ve yumurta çukur bir kapta yoğrulur.
5-Buzdolabında 15-20 dakika bekletildikten sonra, el suya batırılarak iri boy köfteler hazırlanır.
6-Kalın kenarlı bir tavaya köftenin üstünü kaplayacak seviyede yağ konur. Hazırlanmış köfteler sırayla una, çırpılmış yumurtaya, galeta, tekrar yumurtaya bulanarak kızgın yağda kızartılır. Bu arada köftenin etrafında yumurtadan dolayı saçaklar oluşur. İşte klasik kadınbudu köftesinin görüntüsü de böyle saçaklıdır.
7-Her tarafı pembeleşince kâğıt havlu yayılmış tabağa çıkartılır. Fazla yağı süzüldükten sonra sıcak veya soğuk yapılır.

Püf noktası:
a)Kıymasının yarısı kavrularak konur. b)Pişmiş pirinç miktarı etin toplam miktarı kadardır. c)Sebze çeşidi ve miktarı bol olup ince doğranır. d)Tuz, karabiber, kimyon dışında baharat kullanılmaz.
Ölçüye ve yukarıda sayılan konulara özen gösterildiğinde kavrulmuş kıyma ve pirinç sayesinde içi oldukça yumuşak, yumurta ve galeta sayesinde de dışı oldukça gevrek bir köfte elde edilir. Köfte hamurunu tutan, haşlanmış pirinç ve bir yumurta ile dışını kapladığımız un+yumurta+galeta+yumurtadır. Köfte yumurtaya bulanıp kızartıldığında içine konan fazla yumurta, köftenin tadını ağırlaştırır.
Kadınbudu köfte sıcak tüketildiği gibi soğuk da tüketilmektedir. Bu nedenle açık büfe, soğuk büfe ve şarküteri vitrinlerinin vazgeçilmez yemeklerinden biri haline gelmiştir.




6 yorum:

  1. Benim de sevdiğim lezzetlerden. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. urfalılar sever böyle şeyleri :) ....Tatlı yorumun için teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  3. İlginçtir ki sevgili Asayra, Urfa Tutkunu Urfalı değil Konyalı'dır =) Ama fahri Urfalılık unvanım var o ayrı =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. soy ağacını incelemek lazım senin bence sende bi köşeden bir urfalılık var :d şüpheleniyom ben :D

      Sil
    2. Herkes böyle söylüyor =) Olur mu olur =)

      Sil
    3. yani :) :)

      Sil

Yorumlamanız beni sevindirecektir